Skip to main content

Καταχώρηση Βιομηχανικών Σχεδίων

Ορισμός Βιομηχανικού Σχεδίου

Βιομηχανικό σχέδιο είναι η εξωτερικά ορατή εικόνα του συνόλου ή μέρους ενός βιομηχανικού ή βιοτεχνικού προϊόντος, η οποία προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει (π.χ. η γραμμή, το σχήμα, το χρώμα κλπ).

Αφορά βιομηχανικά σχέδια “νέα” και “ατομικού” χαρακτήρα. Τέτοια μπορεί να είναι τα κοσμήματα, τα είδη ένδυσης και υπόδησης, διατροφής, υφαντουργίας, επίπλωσης, διακόσμησης, συσκευασίες, συσκευές και μηχανήματα, κατασκευές, παιγνίδια αλλά και πολλές άλλες κατηγορίες συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των χαρακτήρων και τυπογραφικών συμβόλων.

Για τα παραπάνω μπορεί, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται, να χορηγηθεί στον δικαιούχο Πιστοποιητικό Καταχώρησης σχεδίου ή υποδείγματος.

Δεν παρέχεται προστασία σε ένα βιομηχανικό σχέδιο όταν:
1) είναι αντίθετο στη δημόσια τάξη ή τα χρηστά ήθη

2) τα χαρακτηριστικά της μορφής του προϊόντος στο οποίο ενσωματώνεται το σχέδιο ή υπόδειγμα υπαγορεύονται αποκλειστικά από την τεχνική του λειτουργία

3) τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει κατ΄ ανάγκη να αναπαραχθούν με την ακριβή μορφή και τις διαστάσεις τους για να είναι δυνατή η συναρμολόγηση ή η μηχανική σύνδεση με άλλο προϊόν.

Προστασία βιομηχανικού σχεδίου

Ο δικαιούχος ενός βιομηχανικού σχεδίου αποκτά αποκλειστικό δικαίωμα να το χρησιμοποιεί, δηλαδή να το κατασκευάζει, να το διαθέτει στην αγορά, να το εξάγει, εισάγει κλπ, αποκλείοντας έτσι κάθε τρίτο από τα σχετικά δικαιώματα χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Ο δικαιούχος ενός βιομηχανικού σχεδίου μπορεί να προσφύγει ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου και να ζητήσει την άρση της προσβολής και την παράλειψή της στο μέλλον. Σε περίπτωση ζημιάς μπορεί να διεκδικήσει την αποκατάστασή της ή την απόδοση της ωφέλειας που απέκτησε κάθε τρίτος από αθέμιτη χρήση του βιομηχανικού σχεδίου ή την καταβολή ποσού ανάλογου προς το τίμημα άδειας εκμετάλλευσης. Μπορεί ακόμα να ζητήσει την καταστροφή προϊόντων τρίτων ή την απόδοσή τους στον ίδιο

Μέσω του Πιστοποιητικού Καταχώρησης σχεδίου ή υποδείγματος μπορεί να παρέχεται προστασία στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Υπάρχει δυνατότητα κατάθεσης αίτησης εκτός Ελλάδας, στον Ο.Β.Ι., που λειτουργεί ως γραφείο παραλαβής διεθνών αιτήσεων. Η διάρκεια της διεθνούς προστασίας αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη χώρα προέλευσης.

Διαδικασία καταχώρησης βιομηχανικού σχεδίου

Κατατείθεται στον Ο.Β.Ι. αίτηση και εφόσον είναι κανονική και πλήρης, εκδίδεται μετά από τέσσερις (4) μήνες ο τίτλος προστασίας (Πιστοποιητικό Καταχώρησης σχεδίου ή υποδείγματος). Υπάρχει η δυνατότητα προστασίας έως εικοσιπέντε (25) έτη και τα τέλη προστασίας ανανεώνονται ανά πέντε (5) χρόνια.

Δείτε ακόμα για κατοχυρώσεις τις Συχνές Ερωτήσεις (FAQ).