ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2014 – 2020”
Υπομέτρο 4.2: “Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων”
Δράση 4.2.1: “Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη με τελικό προϊόν εντός του Παραρτήματος Ι της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (γεωργικό προϊόν).
Σκοπός
Υποστήριξη δραστηριοτήτων ίδρυσης και εκσυγχρονισμού, με ή χωρίς μετεγκατάσταση, μονάδας όπως και δραστηριότητες συγχώνευσης μονάδων.
—————————————————-
Πεδίο εφαρμογής
Η δράση αφορά στη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση / εμπορία και / ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων.
—————————————————-
Γεωγραφική περιοχή εφαρμογής
Ελληνική Επικράτεια
—————————————————-
Είδος ενίσχυσης
Επιχορήγηση
—————————————————-
Ενισχυόμενες κατηγορίες επιχειρήσεων
Πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής, καθώς και μεγάλες επιχειρήσεις.
—————————————————-
Ποσά στήριξης
Κατώτατο όριο αιτούμενου προϋπολογισμού 600.000 €
Ανώτατο όριο αιτούμενου προϋπολογισμού 5.000.000 €
—————————————————-
Προϋπολογισμός
€ 120.000.000
—————————————————-
Επιλέξιμοι κλάδοι
α) Κρέας – πουλερικά – κουνέλια
β) Γάλα
γ) Αυγά
δ) Σηροτροφία – μελισσοκομία – σαλιγκαροτροφία – διάφορα ζώα
ε) Ζωοτροφές
στ) Δημητριακά
ζ) Ελαιούχα Προϊόντα (εξαιρούνται οι ιδρύσεις ελαιοτριβείων)
η) Οίνος
θ) Οπωροκηπευτικά, ακρόδρυα, ξηροί καρποί
ι) Άνθη (ενδεικτικά: τυποποίηση και εμπορία ανθέων)
ια) Φαρμακευτικά και Αρωματικά Φυτά
ιβ) Σπόροι & Πολλαπλασιαστικό Υλικό
ιγ) Ξύδι (ενδεικτικά: παραγωγή ξυδιού από οίνο, από φρούτα και άλλες γεωργικές πρώτες ύλες)
—————————————————-
Ποσοστά στήριξης
- ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ, ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ, ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, ΚΡΗΤΗ……………………………….50%
- ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ (ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ)……………………………….75%
- ΑΤΤΙΚΗ, ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ………………………………………….40%
γ) Τα ανωτέρω ποσοστά προσαυξάνονται άπαξ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, υπό τον όρο ότι η ανώτατη συνδυασμένη στήριξη δεν υπερβαίνει το 90%, στην περίπτωση δράσεων που συνδέονται με συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών στο πλαίσιο της δράσης 4.2.1.
—————————————————-
Περίοδος υποβολής
Ηλεκτρονική αίτηση υποβολής ακολουθούμενη από ηλεκτρονική κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας από 16/5/2017 έως 18/8/2017
Ακολουθείται κατάθεση φυσικού φακέλου με
(α) τεχνικοοικονομική μελέτη,
(β) δικαιολογητικά συμμετοχής,
(γ) υπογεγραμμένο αποδεικτικό κατάθεσης της παραπάνω αίτησης στήριξης, όπως παράγεται και εκτυπώνεται μέσω ΠΣΚΕ,
εντός δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την ως άνω καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής.
—————————————————-
Επιλέξιμες δαπάνες
- Κατασκευή ή βελτίωση κτηριακών υποδομών, απόκτηση ή βελτίωση της ακίνητης περιουσίας, όπου οι εκτάσεις γης είναι επιλέξιμες μόνον όταν δεν υπερβαίνουν το 10% του συνολικού κόστους της επένδυσης
- Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ανάγκες της μονάδας
- Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου και του εξοπλισμού εργαστηρίων στο βαθμό που εξυπηρετεί την λειτουργία της μονάδας
- Αγορά καινούργιων οχημάτων
- Απόκτηση πιστοποιητικών διασφάλισης ποιότητας από αρμόδιους οργανισμούς (όπως ISO, HACCP, BRC GlobalStandards, IFS FoodStandard, GLOBALG.A.P. κλπ.)
- Δαπάνες εξοπλισμού επιχείρησης
- Γενικές δαπάνες συνδεόμενες με τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό της μονάδας, όπως αμοιβές αρχιτεκτόνων, μηχανικών και συμβούλων, αμοιβές για συμβουλές σχετικά με την περιβαλλοντική και οικονομική βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών για μελέτες σκοπιμότητας
- Άυλες δαπάνες όπως απόκτηση ή ανάπτυξη λογισμικού και αποκτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών, δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, εμπορικών σημάτων, δημιουργία αναγνωρίσιμου σήματος (ετικέτας) του προϊόντος, έρευνα αγοράς για τη διαμόρφωση της εικόνας του προϊόντος (συσκευασία, σήμανση)
—————————————————-
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ I |
|
ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 38 ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ |
|
|
|
Κεφάλαιο 1 |
Ζώα ζώντα |
Κεφάλαιο 2 |
Κρέατα και βρώσιμα παραπροϊόντα σφαγίων |
Κεφάλαιο 3 |
Ιχθείς, μαλακόστρακα και μαλάκια |
Κεφάλαιο 4 |
Γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίαςΩά πτηνώνΜέλι φυσικόν |
Κεφάλαιο 5 |
|
05.04 |
Έντερα, κύστεις και στόμαχοι ζώων, ολόκληρα ή εις τεμάχια, πλην των εξ |
05.15 |
Προϊόντα ζωικής προελεύσεως, μη αλλαχού κατονομαζόμενα ή περιλαμβανόμενα |
Κεφάλαιο 6 |
Φυτά ζώντα και προϊόντα ανθοκομίας |
Κεφάλαιο 7 |
Λαχανικά, φυτά, ρίζαι και κόνδυλοι, άπαντα εδώδιμα |
Κεφάλαιο 8 |
Καρποί και οπώραι εδώδιμοιΦλοιοί εσπεριδοειδών και πεπόνων |
Κεφάλαιο 9 |
Καφές, τέιον και αρτύματα (μπαχαρικά), εξαιρέσει του ματέ (κλάσις) |
Κεφάλαιο 11 |
Προϊόντα αλευροποιίας, βύνη, άμυλα, γλουτένη, ινουλίνη |
Κεφάλαιο 12 |
Σπέρματα και καρποί ελαιώδειςΣπέρματα, σπόροι σποράς και διάφοροι |
Κεφάλαιο 13 |
|
ex 13.03 |
Πηκτίνη |
Κεφάλαιο 15 |
|
15.01 |
Λίπος χοίρειον υπό την ονομασίαν «saindoux» και λοιπά χοίρεια λίπη, λαμβανόμενα διά πιέσεως ή τήξεως. Λίπη πουλερικών λαμβανόμενα διά πιέσεως ή |
15.02 |
Λίπη βοοειδών, προβατοειδών και αιγοειδών, ακατέργαστα ή τετηγμένα, περιλαμβανομένων και των λιπών των λεγομένων πρώτης εκθλίψεως |
15.03 |
Στεατίνη, ελαιοστεατίνη, έλαιον του υπό την ονομασία «saindoux» χοιρείου |
15.04 |
Λίπη και έλαια ιχθύων και θαλασσίων θηλαστικών, έστω και εξηυγενισμένα |
15.07 |
Έλαια φυσικά μόνιμα, ρευστά ή αλοιφώδη, ακαθάριστα κεκαθαρμένα ή εξηυγενισμένα |
15.12 |
Έλαια και λίπη ζωικά ή φυτικά υδρογονωμένα, έστω και εξηυγενισμένα, αλλ’ |
15.13 |
Μαργαρίνη, απομίμησις χοιρείου λίπους (simili saindoux) και έτερα βρώσιμα |
15.17 |
Υπολείμματα προκύπτοντα εκ της επεξεργασίας των λιπαρών ουσιών ή των |
Κεφάλαιο 16 |
Παρασκευάσματα κρεάτων, ιχθύων, μαλακοστράκων και μαλακίων |
Κεφάλαιο 17 |
|
17.01 |
Σάκχαρις τεύτλων και σακχαροκαλάμου, εις στερεάν κατάστασιν |
17.02 |
Έτερα σάκχαρα, σιρόπια. Υποκατάστατα του μέλιτος, έστω και μεμειγμένα |
17.03 |
Μελάσσαι, έστω και αποχρωματισμέναι |
17.05 (*) |
Σάκχαρα, σιρόπια και μελάσσαι, άπαντα αρωματισμένα ή τεχνικώς κεχρωσμένα |
Κεφάλαιο 18 |
|
18.01 |
Κακάον εις βαλάνους και θραύσματα βαλάνων, ακατέργαστα ή πεφρυγμένα |
18.02 |
Κελύφη, φλοιοί, μεμβράναι και απορρίμματα κακάου |
Κεφάλαιο 20 |
Παρασκευάσματα οσπρίων, λαχανικών, οπωρών και ετέρων φυτών ή μερών |
Κεφάλαιο 22 |
|
22.04 |
Γλεύκος σταφυλών, μερικώς ζυμωθέν, έστω και αν η ζύμωσις ανεστάλη καθ’ |
22.05 |
Οίνοι εκ νωπών σταφυλών. Γλεύκος εκ νωπών σταφυλών, ούτινος η ζύμωσις |
ex 22.08 (*) |
Αιθυλική αλκοόλη, μετουσιωμένη ή μη, οιουδήποτε αλκοολομετρικού τίτλου, |
ex 22.10 (*) |
Όξος εδώδιμον και υποκατάστατα αυτού εδώδιμα |
Κεφάλαιο 23 |
Υπολείμματα και απορρίμματα των βιομηχανιών ειδών διατροφής. Τροφαί |
Κεφάλαιο 24 |
|
24.01 |
Καπνός ακατέργαστος ή μη βιομηχανοποιημένος. Απορρίμματα καπνού |
Κεφάλαιο 45 |
|
45.01 |
Φελλός, φυσικός ακατέργαστος και απορρίμματα φελλού. Φελλός εις θραύσματα, |
Κεφάλαιο 54 |
|
54.01 |
Λίνον, ακατέργαστον, μουσκευμένον, αποφλοιωμένον, κτενισμένον ή άλλως |
Κεφάλαιο 57 |
|
57.01 |
Κάνναβις, (Cannabis, sativa) ακατέργαστος, μουσκευμένη, αποφλοιωμένη, ξάνσεως νημάτων, υφασμάτων ή ρακών) |
(*) Κλάση που προστέθηκε από το άρθρο 1 του κανονισμού αριθ. 7α του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής |